Kunstzinnig
Kunstzinnige Therapie Violet

Dienstverlening/therapie en workshops

Voor de individuele therapie geldt dat bij het eerste bezoek een intake gesprek wordt gehouden en wordt de hulpvraag geformuleerd.  Na de diagnostische fase wordt er gewerkt volgens het behandelplan dat op jou en je hulpvraag is afgestemd. Tussentijds wordt een tussenevaluatie gehouden. Na ongeveer twaalf sessies zal een eindevaluatie plaatsvinden. Op grond van het resultaat kijken we samen of de therapie beëindigd kan worden of verlengt wordt met nog enkele sessies.

Vooraf worden duur, plaats, tijd en kosten met je afgesproken. De kunstzinnige therapie kan worden verleend in overleg met je huisarts, of andere hulpverleners, maar je kunt en mag ook op eigen initiatief komen.

Naast de individuele therapie wordt er ook begeleidend gewerkt zowel individueel als in groepsverband voor b.v. rouwverwerking, thema’s rond de jaarfeesten of seizoenen, of het reminiscentie- (herinnerings) programma “De vruchten van het leven” vanaf 60 plus. Kunstzinnige begeleiding kan ook toegepast worden voor bedrijven voor bv. teambuilding of teamtraining . Het werken in groepsverband heeft als voordeel dat gelijkgestemde deelnemers zich met hetzelfde thema uiteen zetten, daardoor is inleving en begrip van ervaringen en gevoelens beter mogelijk.

Verder zijn er diverse workshops zoals:

  • Wol vilten
  • Tekenen van de natuur
  • Licht- donker met houtskool
  • Open atelier

* Eénmalige workshops voor bedrijven, familie- vrienden- of zussendag

* De praktijk is prima geschikt om per dagdeel te huren als kleine vergaderruimte met internetverbinding

* Gezien de ruime locatie is het tevens mogelijk om kinderpartijtjes te organiseren

 

Kosten therapie, begeleiding en workshops:

Informatie
Intake gesprek volwassenen
Geheel vrijblijvend
€ 60,00 per 60 minuten
Sessie volwassenen € 60,00 per 60 minuten
Groepsbegeleiding (max 6 personen) € 50,00 per dagdeel
Workshops € 20,00 p.p. per dagdeel
Open atelier € 18,00 p.p. per dagdeel
Kinderpartijtjes, éénmalige workshops voor grotere groepen en huren praktijkruimte In overleg

Genoemde prijzen zijn inclusief materialen.

Gemaakte afspraken dienen bij verhindering uiterlijk 24 uur van te voren worden afgemeld.

Hierna de uitleg van de workshops en groepsbegeleiding:

“Wol vilten” 

De workshop “Wolvilten”wordt gehouden op twee zaterdagochtenden te weten op 8 en 15 september 2018 van 10.00-12.30 uur. En op donderdagavond 22 en 29 november 2018

Wol vilten is zeer veelzijdig. Met vele kleuren wol kun je hele mooie objecten maken. Je kunt denken aan sieraden, schilderijtjes, bloemen, dieren, tassen of andere leuke objecten. Wees wel reëel wanneer je nog geen ervaring hebt met wol vilten, begin dan niet te moeilijk. Het vilten zelf is een intensieve maar prachtige bezigheid waarbij  je enthousiast wordt en je creativiteit, originaliteit en ideeën kunt uitleven. Het werken met vilt biedt onbegrensde mogelijkheden en is erg leuk om te doen. Materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

 

“Tekenen van de natuur”

De workshop “Tekenen van de natuur” wordt gehouden op 2 donderdagavonden te weten op 7 en 14 maart 2019.

In een ongedwongen sfeer oefen je eerst het tekenen van enkele “producten” die op dat moment in de natuur aanwezig zijn. Dit kan zijn een blad, een tak, een knop, een boom, of een bloem. Tijdens deze les maak je ook kennis met verschillende materialen zoals: houtskool, Siberisch krijt, teken- en kleurpotloden, waskrijt, pastelkrijt en aquarelpotloden. Je wordt in de gelegenheid gesteld om de verschillende materialen te leren gebruiken.

In de volgende les wordt gewerkt aan een afbeelding/landschap van de natuur die jou aanspreekt op papier te zetten. Aan de hand van een voorbeeld op een plaatje of foto kan ik je helpen. Wees hierbij wel reëel, kijk wat je kunt en maak het je niet te moeilijk. Het is handig dit eerst te overleggen met mij, je krijgt dan tips en adviezen over de  grootte van de afbeelding en gebruik van materiaal.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan verschil zijn in ervaring en handigheid van het tekenen, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier wordt gezet. Je zult ervaren dat het verbinden  met beelden uit de natuur je plezier brengt. Materialen als tekenpapier, diverse potloden en pastelkrijt zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

 

“Licht / donker met houtskool”

De workshop “Licht/donker met houtskool” wordt gehouden op donderdagavond 13- en 20 december 2018 van 19.30 – 22.00 uur.

In een ongedwongen sfeer oefen je tijdens de eerste les van deze workshop het tekenen met houtskool. Laat je verrassen wanneer je een wit vel papier helemaal zwart maakt met houtskool en daar vervolgens licht in aanbrengt met Arabisch gom! (“uithaaltechniek”) Werken vanuit het duister past helemaal in deze tijd van het jaar, het wordt steeds vroeger donker en de kaarsjes worden weer aangestoken op weg naar de jaarfeesten in de maand december. Zoals de kaarsen sfeer en licht brengen in onze huizen, zo zal er ook sfeer en licht op papier ontstaan. Het werken met houtskool ervaar ik zelf als een “warme” techniek die verrassende elementen in zich heeft.  Zowel het duister alsook het licht kan op papier versterkt worden door het houtskool sterker aan te zetten, maar ook door meer licht eruit te halen.

Na de eerste oefeningen ga je aan de slag om een mooie afbeelding naar eigen keuze op papier te zetten. Hierbij krijg je tips en aanwijzingen daar waar nodig is van mij. Er zijn voorbeelden ter inspiratie aanwezig.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. Binnen de groep kan er verschil zijn in ervaring en handigheid van het tekenen, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier wordt gezet. Je zult ervaren dat het werken met houtskool je veel plezier zal geven. Materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

 

“Open atelier”

Elke maandag- en woensdagavond van 19.30 – 22.00 uur is er open atelier.

Aan het open atelier kan men het hele jaar door deelnemen en instappen wanneer je wilt, behalve een korte onderbreking tijdens de zomervakantie en tussen Kerst en Oud & Nieuwjaar. Weet je niet zeker of het iets voor je is kom dan eerst één avond gratis proef draaien.  Ook met een tussenpauze als je bv. ziek bent of met vakantie gaat, schuift je les gewoon door als je dit tenminste 24 uur van tevoren hebt aangegeven. Je neemt deel voor tien weken. Daarna is het mogelijk te kiezen voor verlenging van de workshop  “Open Atelier”, steeds voor tien lessen!

In een ongedwongen sfeer met koffie, thee en een koekje teken, schilder of boetseer je jouw gewenste afbeelding. Wees hierbij reëel, afhankelijk van je ervaring en wat mogelijk is. Overleg dit, je krijgt advies over bv. moeilijkheidsgraad bij het kiezen van een afbeelding, grootte van het onderwerp, kleur en materiaal waarmee gewerkt kan worden. Er zijn kunst- en andere boeken aanwezig en een IPad om inspiratie op te doen.

Materialen als papier, verf, penselen, potloden, krijt, pastelkrijt en klei zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen. Voor het schildersdoek hoor je zelf te zorgen. Planning en vooruit denken is dus gewenst.

Tip: Leuk om deze workshop als cadeau aan familie of vriendengroep te vragen, of gezamenlijk aan een familielid of vrienden lid te geven. 

Praktijk “Violet” heeft ook cadeaubonnen! Wil jij je partner, vriend(in) familie of buren een leuk cadeau geven dan is een cadeaubon van Praktijk “Violet” een mooi gebaar. Cadeaubonnen zijn vanaf tien euro te verkrijgen door zelf af te halen in de praktijk, overleg via mail of bellen. Doen!

Meldt je aan via de contact pagina van deze website, bellen kan ook.

 

“Herinneringsprogramma voor ouderen”

Speciaal voor ouderen is er een herinneringsprogramma genaamd, “De vruchten van het leven”. Het programma bestaat uit tien dagdelen. De start is in overleg en bij voldoende deelname (min. 3 pers. max 6pers.)

Elke bijeenkomst heeft een ander thema waarbij positieve herinneringen worden opgehaald, zoals “de handen”, wat hebben die handen in uw leven gedaan? Uit ervaring (Stepping Stones en dagbesteding Angeren) weet ik dat het voor ouderen een waardevol programma is, waarin mooie herinneringen aan de groep worden verteld. Waardevol, omdat het ophalen van positieve herinneringen herbeleefd wordt en wanneer er aandacht is voor ieders verhaal versterkt dat het gevoel van eigenwaarde.

Nadat ieder zijn mooie herinnering over het betreffende thema aan de groep heeft vertelt, wordt er op een creatieve manier vorm gegeven aan de herinnering. Dit kan zijn door middel van een tekening, collage of schildering, maar ook door kleur of vorm. Het wordt laagdrempelig gehouden en elke deelnemer wordt geholpen.

Elke deelnemer mag op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan er verschil zijn in ervaring en handigheid, dit mag geen belemmering zijn om aan het programma deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier is gezet. Het gaat uiteindelijk om de herinnering! Aan het einde van het gehele programma krijgt u de gemaakte werken in een map mee naar huis. Zo kunt u het zelf en/of samen met anderen nog eens terug zien.  Alle materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Verliesverwerking”

Verlies verwerking is een programma dat bestaat uit zeven achtereenvolgende bijeenkomsten en start op donderdagavond 10 januari 2019 bij voldoende deelname, minimaal 3, maximaal 5-6 personen. Het programma is bedoeld voor mensen die minimaal een jaar geleden een verlieservaring hebben gehad. Het kan gaan om verlies van een dierbare, relatie, werk, gezondheid of huis. Het uitgangspunt is aan het werk te willen gaan om het verlies een plek te geven en zelf het leven weer op te pakken.

Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Het werken in de groep heeft als voordeel met gelijkgestemden te zijn, daardoor is inleving in het verdriet en mogelijke problemen die zich voordoen bij het verwerken van verlies bij jezelf en de groepsgenoten beter mogelijk.

Elk thema wordt in de groep besproken en daarna omgezet in een “creatief beeld”.  Er zal ongetwijfeld verschil zijn in het wel of geen ervaring hebben op creatief gebied. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen. Het gaat hier niet om een mooi creatief resultaat, maar om wat her werken aan de opdracht met je doet. Aan het einde van het gehele programma laat ieder de gemaakte werken zien en vertelt daarbij zijn eigen proces aan de groep. Alle werken neem je in een map mee naar huis. Zo kun je het zelf en/of  met anderen nog eens terug zien.  Al het materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.