Kunstzinnig
Kunstzinnige Therapie Violet

Dienstverlening “Open atelier”- workshops – begeleiding – therapie

“Open atelier”

Elke woensdagochtend, middag en avond is er open atelier.

Aan het open atelier kan men het hele jaar door deelnemen en instappen wanneer je wilt, behalve een korte onderbreking tijdens de zomervakantie en tussen Kerst en Oud & Nieuwjaar. Iedereen kan hieraan deelnemen of je nu een beginner of gevorderd bent, man of vrouw, jong of oud, met of zonder beperking, iedereen is welkom en krijgt hulp en mag op zijn eigen wijze werken. Je neemt deel voor tien weken. Daarna is het mogelijk te kiezen voor verlenging van de workshop  “Open Atelier”, steeds voor tien lessen! Weet je niet zeker of het iets voor je is kom dan eerst één dagdeel gratis proef draaien.  Ook met een tussenpauze als je bv. ziek bent of met vakantie gaat, schuift je les gewoon door als je dit tenminste 24 uur van tevoren hebt aangegeven.

In een ongedwongen sfeer met koffie, thee en een koekje kun je kiezen om te schilderen in diverse technieken, tekenen ook in diverse technieken, boetseren, wol vilten of speksteen bewerken. Wees hierbij reëel, afhankelijk van je ervaring en wat mogelijk is. Overleg dit, je krijgt advies over bv. moeilijkheidsgraad bij het kiezen van een afbeelding, grootte van het onderwerp, kleur en materiaal waarmee gewerkt kan worden. Er zijn kunst- en andere boeken aanwezig en een IPad om inspiratie op te doen.

Materialen als papier, verf, penselen, potloden, krijt, pastelkrijt, wol, steen en klei zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen. Voor het schildersdoek hoor je zelf te zorgen. Planning en vooruit denken is dus gewenst.

Tip: Er zijn ook éénmalige workshops voor groepen, familie- vrienden- of zussendag, maar ook voor een kinderfeestje.

Leuk om een workshop als cadeau aan familie of vriendengroep te vragen, of gezamenlijk aan een familielid of vrienden lid te geven.

Kunstzinnige begeleiding kan  zowel in groepsverband als ook individueel worden ingezet. In groepsverband b.v. bij rouwverwerking, of het reminiscentieprogramma “De vruchten van het leven” voor 60 plussers. Kunstzinnige begeleiding kan ook toegepast worden voor groepen, voor  thema’s rond de jaarfeesten of seizoenen. Het werken in groepsverband heeft als voordeel dat deelnemers zich met hetzelfde thema uiteen zetten, daardoor is inleving, begrip en gevoelens beter mogelijk.

Individuele begeleiding wordt ingezet bij b.v. de zelfredzaamheid te vergroten/verbeteren. Dit kan ook vanuit het PGB vergoed worden.

Kunstzinnige therapie kan een steun in de rug zijn bij psychische, emotionele en lichamelijke klachten en kan een genezings- of veranderingsproces ondersteunen of in gang zetten. In de kunstzinnige therapie wordt gewerkt met verschillende tekentechnieken, schildertechnieken, boetseren of vilten.  Voor iemand die zijn gevoelens moeilijk onder woorden kan brengen is dit een mooie manier om te laten zien wat er in hem leeft. Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met tekenen, schilderen of boetseren. Het gaat niet om een mooi eindresultaat maar om wat je ervaart bij het maken van de oefening.

Bij het eerste bezoek wordt een intake gesprek gehouden en wordt de hulpvraag geformuleerd.  Na de diagnostische fase wordt er gewerkt volgens het behandelplan dat op jou en je hulpvraag is afgestemd. Tussentijds wordt een tussenevaluatie gehouden. Na ongeveer acht/tien sessies zal een eindevaluatie plaatsvinden. Op grond van het resultaat kijken we samen of de therapie beëindigd kan worden of verlengt wordt met nog enkele sessies.

Vooraf worden duur, plaats, tijd en kosten met je afgesproken. De kunstzinnige therapie kan worden verleend in overleg met je huisarts, of andere hulpverleners, maar je kunt en mag ook op eigen initiatief komen.

Naast het therapeutische effect van het kunstzinnig werken is het ook een ontspannen bezigheid waarbij soms ook humor om de hoek komt kijken.

* Meldt je aan via de contact pagina van deze website, bellen kan ook.

* Gezien de ruime locatie is het prima geschikt voor kinderpartijtjes.

Kosten open atelier, workshops, begeleiding, therapie:

Informatie
Intake gesprek volwassenen
Geheel vrijblijvend
€ 70,00 per 60 minuten
Sessie volwassenen € 70,00 per 60 minuten
Groepsbegeleiding (max 6 personen) € 60,00 per dagdeel
Workshops € 20,00 p.p. per dagdeel
Open atelier € 18,00 p.p. per dagdeel
Kinderpartijtjes, éénmalige workshops voor grotere groepen en huren praktijkruimte In overleg

Genoemde prijzen zijn inclusief materialen. (behalve het schildersdoek)

Gemaakte afspraken dienen bij verhindering uiterlijk 24 uur van te voren worden afgemeld.

Uitleg reminiscentieprogramma en verliesverwerking:

Het reminiscentieprogramma genaamd “De vruchten van het leven” is speciaal bedoeld voor de senioren. Het programma bestaat uit tien bijeenkomsten. De start is in overleg en bij voldoende deelname (min. 2 pers. max 6 pers.) Dit kan zowel in het atelier als ook op locatie.

Elke bijeenkomst heeft een ander thema waarbij positieve herinneringen worden opgehaald, zoals “de handen”, wat hebben die handen in uw leven gedaan? Uit ervaring (Stepping Stones en dagverzorging Angeren) weet ik dat het voor ouderen een waardevol programma is, waarin mooie herinneringen aan de groep worden verteld. Waardevol, omdat het ophalen van positieve herinneringen herbeleefd wordt en wanneer er aandacht is voor ieders verhaal versterkt dat het gevoel van eigenwaarde.

Nadat ieder zijn mooie herinnering over het betreffende thema aan de groep heeft vertelt, wordt er op een creatieve manier vorm gegeven aan de herinnering. Dit kan zijn door middel van een tekening, collage of schildering, maar ook door kleur of vorm. Het wordt laagdrempelig gehouden en elke deelnemer wordt geholpen.

Elke deelnemer mag op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan er verschil zijn in ervaring en handigheid, dit mag geen belemmering zijn om aan het programma deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier is gezet. Het gaat uiteindelijk om de herinnering! Aan het einde van het gehele programma krijgt elke deelnemer de gemaakte werken in een “gouden” map mee naar huis. Zo kan je het zelf en/of samen met anderen nog eens terug zien.  Alle materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Verliesverwerking”

Verlies verwerking is een programma dat bestaat uit zeven achtereenvolgende bijeenkomsten en start bij voldoende deelname, minimaal 2, maximaal 5 personen. Het programma is bedoeld voor mensen die minimaal een jaar geleden een verlieservaring hebben gehad. Het kan gaan om verlies van een dierbare, relatie, werk, gezondheid of huis. Het uitgangspunt is aan het werk te willen gaan om het verlies een plek te geven en zelf het leven weer op te pakken.

Elke bijeenkomst heeft een ander thema. Het werken in de groep heeft als voordeel met gelijkgestemden te zijn, daardoor is inleving in het verdriet en mogelijke problemen die zich voordoen bij het verwerken van verlies bij jezelf en de groepsgenoten beter mogelijk.

Elk thema wordt in de groep besproken en daarna omgezet in een “creatief beeld”.  Er zal ongetwijfeld verschil zijn in het wel of geen ervaring hebben op creatief gebied. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen. Het gaat hier niet om een mooi creatief resultaat, maar om wat het werken aan de opdracht met je doet. Aan het einde van het gehele programma laat ieder de gemaakte werken zien en vertelt daarbij zijn eigen proces aan de groep. Alle werken neem je in een map mee naar huis. Zo kun je het zelf en/of  met anderen nog eens terug zien.  Al het materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.