Kunstzinnig
Kunstzinnige Therapie Violet

Dienstverlening/therapie en workshops

Voor de individuele therapie geldt dat bij het eerste bezoek een intake gesprek wordt gehouden en wordt de hulpvraag geformuleerd.  Na de diagnostische fase wordt er gewerkt volgens het behandelplan dat op u en uw hulpvraag is afgestemd. Tussentijds wordt een tussenevaluatie gehouden. Na ongeveer twaalf sessies zal een eindevaluatie plaatsvinden. Op grond van het resultaat kijken we samen of de therapie beëindigd kan worden, dan wel verlengd wordt.

Vooraf worden duur, plaats, tijd en kosten met u afgesproken. De kunstzinnige therapie kan worden verleend in overleg met uw huisarts, of andere hulpverleners, maar u kunt en mag ook op eigen initiatief komen.

Naast de individuele therapie wordt er ook begeleidend gewerkt zowel individueel als in groepsverband voor b.v. rouwverwerking, thema’s rond de jaarfeesten of seizoenen, of het reminiscentie- (herinnerings) programma “De vruchten van het leven” vanaf 60 plus. Kunstzinnige begeleiding kan ook toegepast worden voor bedrijven voor bv. teambuilding of teamtraining . Het werken in groepsverband heeft als voordeel dat alle deelnemers zich met hetzelfde thema uiteen zetten, daardoor is uitwisseling van ervaring en gevoelens beter mogelijk. Wanneer men met gelijkgestemden in een groep werkt is begrip en inleving meer aanwezig.

Verder zijn er diverse workshops zoals:

  • NIEUW!  Wol vilten
  • Vormtekenen
  • Tekenen van de natuur
  • Licht- donker met houtskool
  • Werken met speksteen
  • Boetseren
  • Open atelier

* Eénmalige workshops voor bedrijven, familie- vrienden- of zussendag

* De praktijk is prima geschikt om per dagdeel te huren als kleine vergaderruimte met internetverbinding

* Gezien de ruime locatie is het tevens mogelijk om kinderpartijtjes te organiseren

 

Kosten therapie, begeleiding en workshops:

Informatie
Intake gesprek volwassenen
Geheel vrijblijvend
€ 60,00 per 60 minuten
Sessie volwassenen € 60,00 per 60 minuten
Groepsbegeleiding (max 6 personen) € 17,50 p.p. per dagdeel
Workshops € 20,00 p.p. per dagdeel
Open atelier € 17,00 p.p. per dagdeel
Kinderpartijtjes, éénmalige workshops voor grotere groepen en huren praktijkruimte In overleg

Genoemde prijzen zijn inclusief materialen.

Gemaakte afspraken dienen bij verhindering uiterlijk 24 uur van te voren worden afgemeld.

Hierna de uitleg van de workshops en groepsbegeleiding:

“Wol vilten” 

Op zaterdagochtend van 10.00 -12.30 uur start de workshop wol vilten. De workshop bestaat uit twee ochtenden en start in week 45 op 11 november en 18 november 2017

Wol vilten is zeer veelzijdig. Met vele kleuren wol kunt u hele mooie objecten maken. Je kunt denken aan sieraden, schilderijtjes, bloemen, dieren, tassen of andere leuke objecten. Wees wel reëel wanneer je nog geen ervaring hebt met wol vilten, begin dan niet te moeilijk. Het vilten zelf is een intensieve maar prachtige bezigheid waarbij  je enthousiast wordt en je creativiteit, originaliteit en ideeën kunt uitleven. Het werken met vilt biedt onbegrensde mogelijkheden en is erg leuk om te doen. Materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Vormtekenen”

Op donderdagavond van 19.30 – 22.00 uur is de workshop  “Vormtekenen”.  De workshop bestaat uit drie avonden.

De start is in week 37 op donderdag  14 september en vervolgens op 21 en 28 september 2017.

In een ongedwongen sfeer, onder het genot van een kop koffie, thee en een koekje maakt u kennis met het vormtekenen. Vormtekenen werd in vroeger tijden door de Kelten en de Grieken gebruikt. Men versierde er objecten mee als huizen, grafzerken, kleden, vazen en urnen. Een vormtekening wil eigenlijk zeggen “een doorlopende lijn/beweging”. Wanneer de lijn steeds doorlopend getekend wordt ontstaat er een ritme op papier, maar ook in uzelf. Het is daarom dat het vormtekenen een vitaliserende werking op uw lichaam heeft.

Er wordt gewerkt met: teken- en kleurpotloden, waskrijt, pastelkrijt en aquarelpotloden.  De eerste les gaat u kennis maken met verschillende lijnen en vormen om het vormtekenen te leren kennen. Er worden verschillende manieren aangereikt om verschil in werking te ervaren.

De volgende twee lessen wordt aan de hand van een vorm of eenvoudige afbeelding een eigen ontwerp gemaakt, de lijn wordt “wevend” op een vel papier gezet en in gekleurd. Er zijn voorbeelden aanwezig en u krijgt hulp of aanwijzingen van mij.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan verschil zijn in ervaring en handigheid van het tekenen, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier wordt gezet. U zult ervaren dat het vormtekenen u niet alleen plezier brengt, maar ook vitaliseert. Bovendien kunt u na het volgen van de workshop dit zelf thuis toepassen. Materialen als tekenpapier, diverse potloden en krijt zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Tekenen van de natuur”

Op donderdagavond van 19.30 – 22.00 uur is de workshop  “Tekenen van de natuur”.  De workshop bestaat uit twee avonden. De start is vanaf maart 2018. Exacte datum wordt later bekent gemaakt.

In een ongedwongen sfeer oefent u eerst het tekenen van enkele “producten” die op dat moment in de natuur aanwezig zijn. Dit kan zijn een blad, een tak, een knop, een boom, of een bloem. Tijdens deze les maakt u ook kennis met verschillende materialen zoals: houtskool, Siberisch krijt, teken- en kleurpotloden, waskrijt, pastelkrijt en aquarelpotloden. U wordt in de gelegenheid gesteld om de verschillende materialen te leren gebruiken.

In de volgende les wordt gewerkt aan een afbeelding/landschap van de natuur die u aanspreekt op papier te zetten. Het kan een stukje natuur zijn dat u in gedachten heeft, of een voorbeeld van een plaatje of foto. Wees hierbij wel reëel, kijk wat u kunt en maak het u niet te moeilijk. Het is handig dit eerst te overleggen met mij, u  krijgt dan tips en adviezen over de  grootte van de afbeelding en gebruik van materiaal.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan verschil zijn in ervaring en handigheid van het tekenen, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier wordt gezet. U zult ervaren dat het verbinden  met beelden uit de natuur u plezier brengt. Materialen als tekenpapier, diverse potloden en pastelkrijt zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Licht / donker met houtskool”

Op donderdagavond van 19.30 – 22.00 uur is de workshop  “licht/donker met houtskool”. De workshop bestaat uit drie avonden.  De start is in week 49 op donderdag 7 december en vervolgens op 14 en 21 december 2017.

In een ongedwongen sfeer oefent u tijdens de eerste les van deze workshop het tekenen met houtskool. Laat u verrassen wanneer u een wit vel papier helemaal zwart heeft gemaakt met houtskool en daar vervolgens licht in aanbrengt met Arabische gom! (“uithaaltechniek”) Werken vanuit het duister past helemaal in deze tijd van het jaar, het wordt steeds vroeger donker en de kaarsjes worden weer aangestoken op weg naar de jaarfeesten in de maand december. Zoals de kaarsen sfeer en licht brengen in onze huizen, zo zal er ook sfeer en licht op papier ontstaan. Het werken met houtskool ervaar ik zelf als een “warme” techniek die verrassende elementen in zich heeft.  Zowel het duister alsook het licht kan op papier versterkt worden door het houtskool sterker aan te zetten, maar ook door meer licht eruit te halen.

Na de eerste oefeningen gaat u aan de slag om een mooie afbeelding naar eigen keuze op papier te zetten. Hierbij krijgt u tips en aanwijzingen daar waar nodig is van mij. Er zijn voorbeelden ter inspiratie aanwezig.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. Binnen de groep kan er verschil zijn in ervaring en handigheid van het tekenen, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier wordt gezet. U zult ervaren dat het werken met houtskool u veel plezier zal geven. Materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Speksteen”

De workshop bestaat uit 5 dagdelen. De start is in het voorjaar 2018 bij voldoende deelname op afspraak.

In deze workshop maakt u van een stukje speksteen een eigen beeld. Afhankelijk van de vorm van de steen zal zich een beeld/voorwerp aandienen.  Je zal eerst je eigen steen rondom moeten bekijken om er vervolgens iets uit te halen. Er wordt gewerkt met grove en fijne vijlen en raspen, schuurpapier en de laatste fase is het water en de was voor een mooi glad, glimmend resultaat.

Bij goed weer is het mogelijk buiten te werken. Wist u dat speksteen uw handen zacht maakt.

Voorbeelden uit boeken zijn aanwezig ter inspiratie. Wees hierbij wel reëel, kijk wat uw ervaring is en wat u kunt, maak het u niet te moeilijk. Het is handig om te overleggen met mij u krijgt dan tips en adviezen.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan verschil zijn in ervaring en handigheid, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van wat er uit de steen is ontstaan. Materiaal en gereedschap is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Boetseren”

“Boetseren” is een workshop bestaande uit vier dagdelen.

In deze workshop maakt u tijdens de eerste les een klein werk. Dit gaan we bekijken en dient ter inspiratie of als voorbeeld voor het uiteindelijke beeld dat u gaat maken.

In de volgende drie lessen wordt gewerkt aan het beeld in klei aan de hand van het voorbeeld.                                              Voorbeelden uit boeken zijn aanwezig ter inspiratie. Wees hierbij wel reëel, kijk wat u kunt en maak het u niet te moeilijk. Het is handig dit eerst te overleggen met mij, u krijgt dan tips en adviezen.

Elke deelnemer zal op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan verschil zijn in ervaring en handigheid van het boetseren, dit mag geen belemmering zijn om aan deze workshop deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan de workshop deel te nemen en te genieten van wat er uit de klei is ontstaan. Materiaal als witte, gele, bruine en rode klei zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Open atelier”

Elke maandag- en woensdagavond van 19.30 – 22.00 uur is er open atelier.

U kunt op elk moment instappen, behalve een korte onderbreking tussen Kerst en Oud & Nieuwjaar en de zomervakantie. Weet u niet zeker of het iets voor u is kom dan eerst een avond gratis “proef draaien”. Aan het open atelier kan men het hele jaar door deelnemen en instappen wanneer u wilt. Ook met een tussenpauze als u bv. ziek bent of met vakantie gaat, schuift uw les gewoon door. U neemt deel voor tien weken. Daarna is het mogelijk te kiezen voor verlenging van de workshop  “Open Atelier”.

In een ongedwongen sfeer met koffie, thee en een koekje tekent, schildert of boetseert u uw gewenste afbeelding. Wees hierbij reëel, afhankelijk van uw ervaring en wat mogelijk is. Overleg dit, u krijgt advies over bv. moeilijkheidsgraad bij het kiezen van een afbeelding, grootte van het onderwerp, kleur en materiaal waarmee gewerkt kan worden. Er zijn kunst- en andere boeken aanwezig om inspiratie op te doen.

Materialen als papier, verf, penselen, potloden, krijt, pastelkrijt en klei zijn aanwezig en bij de prijs inbegrepen. Voor het schildersdoek dient u zelf te zorgen. Planning en vooruit denken is dus gewenst.

Tip: Leuk om deze workshop als cadeau aan familie of vriendengroep te vragen, of gezamenlijk aan een familielid of vrienden lid te geven. 

Praktijk “Violet” heeft ook cadeaubonnen! Dus wilt u uw partner, vriend(in) familie of buren een leuk cadeau geven dan is een cadeaubon van Praktijk “Violet” een mooi gebaar. Cadeaubonnen zijn vanaf tien euro te verkrijgen door zelf af te halen in de praktijk of via mail of bellen. Doen!

Meldt u aan via de contact pagina van deze website, bellen kan ook.

 

“Herinneringsprogramma voor ouderen”

Speciaal voor ouderen is er een herinneringsprogramma genaamd, “De vruchten van het leven”. Het programma bestaat uit tien dagdelen. De start is in overleg en bij voldoende deelname (min. 3 pers. max 6pers.)

Elke bijeenkomst heeft een ander thema waarbij positieve herinneringen worden opgehaald, zoals “de handen”, wat hebben die handen in uw leven gedaan? Uit ervaring weet ik dat het voor ouderen een waardevol programma is, waarin mooie herinneringen aan de groep worden verteld. Waardevol, omdat het ophalen van positieve herinneringen herbeleefd wordt en wanneer er aandacht is voor ieders verhaal versterkt dat het gevoel van eigenwaarde.

Nadat ieder zijn mooie herinnering over het betreffende thema aan de groep heeft vertelt, wordt er op een creatieve manier vorm gegeven aan de herinnering. Dit kan zijn door middel van een tekening, collage of schildering, maar ook door kleur of vorm. Het wordt laagdrempelig gehouden en elke deelnemer wordt geholpen.

Elke deelnemer mag op zijn eigen wijze en niveau werken. In de groep kan er verschil zijn in ervaring en handigheid, dit mag geen belemmering zijn om aan het programma deel te nemen. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen en te genieten van hetgeen op papier is gezet. Het gaat uiteindelijk om de herinnering! Aan het einde van het gehele programma krijgt u de gemaakte werken in een map mee naar huis. Zo kunt u het zelf en/of samen met anderen nog eens terug zien.  Alle materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.

“Verliesverwerking”

Verlies verwerking is een programma dat bestaat uit zeven bijeenkomsten en start op 5 oktober 2017 bij voldoende deelname, minimaal 3, maximaal 6 personen. Het programma is bedoeld voor mensen die minimaal een jaar geleden een verlieservaring hebben gehad. Het kan gaan om verlies van een dierbare, werk, gezondheid, huis of relatie. Het uitgangspunt is aan het werk te willen gaan om het verlies een plek te geven en zelf het leven weer op te pakken.

Elke bijeenkomst heeft een ander thema zoals: Kennis maken met de groep, het leven vroeger en het leven nu, een mooie herinnering. Het werken in de groep heeft als voordeel met gelijkgestemden te zijn, daardoor is inleving in het verdriet en mogelijke problemen die zich voordoen bij het verwerken van verlies bij uzelf en de groepsgenoten beter mogelijk.

Elk thema wordt in de groep besproken en daarna omgezet in een “creatief beeld”.  Er zal ongetwijfeld verschil zijn in het wel of geen ervaring hebben op creatief gebied. Wanneer we met respect ieders werk waarderen zal het voor allen prettig zijn om aan het programma deel te nemen. Het gaat hier niet om een mooi creatief resultaat, maar om de verwerking van het verlies. Aan het einde van het gehele programma laat ieder de gemaakte werken zien en vertelt daarbij zijn eigen proces aan de groep. Alle werken neemt u in een map mee naar huis. Zo kunt u het zelf en/of  met anderen nog eens terug zien.  Al het materiaal is aanwezig en bij de prijs inbegrepen.