Kunstzinnig
Kunstzinnige Therapie Violet

Kunstzinnige therapie

Kunstzinnige therapie kan ingezet worden bij ontwikkelingsvragen, bij psychische, emotionele of lichamelijke klachten. Hierbij kun je denken aan bv. burn-out, slapeloosheid, stress, depressie, verliesverwerking, levensvragen, (faal)angst of concentratieproblemen etc.

Kunstzinnige therapie is er op gericht de persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren. Het is van belang het evenwicht tussen denken, voelen en doen in de mens te herstellen. Om hieraan te werken wordt  uitgegaan van wat er mogelijk is, van wat er kan. Hierbij wordt het gezonde deel in de mens aangesproken. De kunstzinnige therapie wordt daarom op de persoon en zijn hulpvraag afgestemd. Het doel van kunstzinnige therapie is mensen sterker te maken. Iemand die stevig in zijn schoenen staat kan meer incasseren , functioneert beter en kan werken aan een eigen herstel. Dit vergroot de kwaliteit van leven.

Kunst heeft een helende werking op de mens en het creatief werken middels  tekenen, schilderen, en boetseren geeft ontspanning en plezier. Er wordt in de therapie individueel gewerkt. De verschillende middelen zoals materiaal, kleur, vorm en beweging hebben elk hun specifieke werking op  lichaam en gevoel. Hierdoor kan de therapie op iedere cliënt individueel afgestemd worden. Voor deze therapie hoef je zelf geen verstand van kunst te hebben en hoef je geen creatief talent te hebben. Bij de kunstzinnige therapie gaat het niet om een mooi resultaat van de opdracht, maar gaat het erom wat je ervaart bij het maken van een opdracht en wat het met je doet. In het kunstzinnig werken zelf ervaar je jouw eigen beleving en daardoor leer je de wereld om je heen anders  te zien.

Wil je meer weten over kunstzinnige therapie, kijk dan eens op: www.vaktherapieinbeeld.nl

Er zijn mooie filmpjes gemaakt waarbij zowel de therapeut als de cliënt aan het woord is.